Deprecated: preg_match_all(): Passing null to parameter #2 ($subject) of type string is deprecated in /home/emergent/htdocs/www.emergent.nl/wp-content/themes/Divi/includes/builder/feature/dynamic-assets/dynamic-assets.php on line 467

Over mij

 Paul Zuiker

Professionele ontwikkeling

Mijn loopbaan als organisatieadviseur begon ik in 1994 bij Bureau Kern Konsult. Dat was destijds een zeer innovatief bureau waarin de kernkwaliteitenmethodiek was ontwikkeld (door Daniel Ofman) en het projectmatig werken in Nederland was geïntroduceerd (door Willem Renes). Samen met collega’s ontwikkelde ik daar de methodiek Projectmatig creëren, waarvan het boek een bestseller werd.

Ná deze methodiek in vele organisaties te hebben geïmplementeerd kwam ik in 2002 in aanraking met de methodiek Spiral Dynamics. Dit in Amerika ontwikkelde gedachtegoed dat ontwikkelingsprocessen beschrijft, paste me als een handschoen. Ineens kon ik mijn eerdere werk- en cultuurervaringen in Zambia (ontwikkeling van aangepaste technologie aan de universiteit van Zambia) en in Mexico (ontwikkeling van de eerste robots in opdracht van UNIDO) plaatsen.

Geïnspireerd door Spiral Dynamics schreef ik samen met (ex McKinsey) organisatieadviseur Wilbert van Leijden het boek ‘Nederland op doorbreken’, dat de ontwikkelingsgeschiedenis beschrijft van onze samenleving vanuit het perspectief van waardeontwikkeling. Het schrijven van dit boek heeft me veel inzichten gegeven hoe ontwikkelingsprocessen zich in mensen en organisaties voltrekken.

Met de oprichting van Emergent in 2006 besloot ik me geheel hierop te gaan toeleggen. Met Peter Merry (oprichter van Center of Human Emergence) verzorgde ik de trainingen in Nederland. In 2011 startte ik samen met Auke van Nimwegen ValueMatch waarin we de inmiddels zelf ontwikkelde instrumenten (zoals waardeprofielen) zijn gaan aanbieden aan concullega’s in binnen- en buitenland. Inmiddels werken meer dan 200 trainers in 20 landen met onze instrumenten.

Dankzij mijn meer dan 25 jarige ervaring in de vakgebieden organisatieontwikkeling en projectmanagement kan ik momenteel de meest gecompliceerde organisatievraagstukken aan en complexe projecten van dienst zijn.

Mijn passie

Ik ben altijd gefascineerd geweest hoe mensen, organisaties en samenlevingen zich ontwikkelen. Ik kan complexe situaties en systemen snel doorzien en de verbinding maken tussen het commitment van individuele mensen en de opgave waar ze voor staan.

De authenticiteit van mensen is mijn vertrekpunt. Ik kan mensen op een diep niveau contact met zichzelf laten maken en de daaraan verbonden kwaliteiten ontsluiten.

Van nature hebben mensen het verlangen samen te werken, als dat in teams niet lekker van de grond komt, kijk ik als een acupuncturist welke belemmeringen weggenomen dienen te worden om het team in een flow te krijgen.

Daarmee ben ik in staat doorbraken in teams en organisaties tot stand te brengen. Vandaar de naam van mijn bureau: Emergent “the process of becoming visible after being concealed”

Persoonsgegevens
Paul Zuiker

 

 • Geboren in 1962, getrouwd,
  vader van 4 kinderen
 • Opleiding: Werktuigbouwkunde, technische universiteit Eindhoven
 • Publicaties, co-auteur van:
 • Autorisatie:
  • Gecertificeerd trainer Projectmatig creëren
  • Gecertificeerd trainer Spiral Dynamics (level 4)
 • Mede oprichter en eigenaar: ValueMatch (Spiral Dynamics assessment instruments
 • PS. Voor een uitgebreidere blik op mijn curriculum vitae zie mijn Linkedin account